Skip to main content

Sex tips för att hjälpa dig bekämpa influensa

Sex tips för att hjälpa dig bekämpa influensa

Det är krig när influensasäsongen kommer – krig mot virusen. De är omöjliga att se, de ligger på lur och väntar på att en hand ska komma nära, och WHAM! När ditt barn börjar hosta är det redan för sent. Du smittar så fort symtomen kommer. Undrar du hur man undviker influensavirus? Svaret är inte enkelt.

 

Karantän och att använda munskydd kan vara alternativ, men det finns inget idiotsäkert sätt att skydda sig mot förkylnings- och influensavirus. Men det hindrar inte oss från att försöka! Det blir allt viktigare att hålla hela familjen frisk.

 

Vad kan vi göra?

 

Anfall är bästa försvar. Förutom att tvätta händerna regelbundet, får du några tips och tricks här som kan stoppa influensa från att komma in i ditt hem.

 

1. Undvik kramar och handslag. Det kan verka ovänligt, men närkontakt kan vara en viktig spridningsväg för influensa. Undvik närkontakt, särskilt med personer som är sjuka. Du kanske tvättar händerna ofta, men vem vet om personen du pratar med också gör det!

 

2. Stanna hemma när du är sjuk. Försök inte bevisa för din arbetsgivare att du är lojal med företaget. Om du är sjuk, stanna hemma! Det är inte rätt tillfälle att shoppa eller städa huset. Håll dig hemma och stanna i sängen.

 

3. Tvätta vattenflaskor och koppar efter varje användning. Det är lätt att glömma. Ofta återanvänder vi samma vattenflaska och lämnar kopparna på nattduksbordet i tron att det inte spelar någon roll. Men när du är sjuk kan återanvändning av samma koppar eller vattenflaskor göra att bakterier överlever längre och att det dröjer längre innan du blir frisk. För att inte tala om att det ökar risken för att andra smittas av viruset genom att oavsiktligt dricka från kopparna eller flaskorna. 

 

4. Det är inte rätt tillfälle att dela. Glöm inte vad du lärde dig i förskolan. På vintern måste vara försiktig så att man inte blir förkyld. Undvik att dela saker som koppar och köksredskap, se till att rengöra föremål som används av flera, till exempel fjärrkontroller och iPads, efter varje användning. Om ett av dina barn är sjukt, se till att barnet använder sin egen iPad och inte delar den med sina syskon.

 

5. Sköt om dig. Vi försöker alla äta rätt och få tillräckligt med sömn, men med ett fullspäckat schema är det inte alltid lätt. Du tar hand om din familj, men glöm inte att ta hand om dig själv också. Det är viktigt att du tar hand om dig under den kalla årstiden, särskilt om du har symtom. Ett starkt immunförsvar är det bästa försvaret mot influensa.

 

6. Håll dig informerad. Det är viktigt att veta vad som är sant om virus och bakterier när du rengör hemmet för att skydda dig mot influensa.

 

  • Förkylnings- och influensavirus kan överleva på ytor i upp till två dagar.

 

  • Influensavirus är känsliga för värme och förökar sig snabbt vid kallare temperaturer. De kommer oftast in genom näsgångarna och sprider sig i kroppen.

 

  • Enterovirus skiljer sig från influensavirus genom att de är vanligast mellan juli och oktober och gynnas av varm väderlek.

 

  • De flesta smittas med förkylning eller influensa genom att röra vid näsan, ögonen eller munnen.

 

  • Influensaviruset finns i kroppen i tre dagar innan det ger symtom. 

 

Det är svårt att veta exakt hur man ska undvika att smittas med influensa eller andra virus. Men om du följer dessa tips blir förutsättningarna bättre för att du ska kunna skydda din familj och förhindra influensan från att komma in hemma hos dig.

 

Det finns mikroorganismer överallt.


De finns både inuti och utanför kroppen. Vissa finns i tarmen och hjälper oss ta upp näringen i maten. Andra kan finnas på huden och överföra infektionssjukdomar. Medan goda bakterier kan bidra till att hålla kroppen i balans och stärka vårt immunförsvar, kan onda bakterier störa kroppens funktion genom att orsaka sjukdomar och infektioner.