Skip to main content

Vad är mikroorganismer

Vad är sjukdomsframkallande mikroorganismer?

Det finns mikroorganismer överallt. Bakterier och virus lever inuti och utanför kroppen. Vissa bakterier hjälper oss ta upp näringen i maten vi äter eller finns naturligt på huden. Andra kan orsaka infektionssjukdomar och kan spridas via ytor. Det finns fyra huvudtyper av mikroorganismer:
 

  • Bakterier: Bakterier kan vara bra för oss, men "elaka bakterier" kan orsaka halsont, öroninfektioner och hål i tänderna.
  • Virus: Virus kan orsaka en många olika sjukdomar, från influensa till mässling och vattkoppor.
  • Svamp: Många svamparter är inte är skadliga för friska människor, andra kan ge hudbesvär som fotsvamp.
  • Protozoer: Protozoer sprids med vatten och kan orsaka tarminfektioner med diarré och illamående.
     

Hur ser mikroorganismer ut?

Försöker du hitta en? Glöm inte att de är osynliga för det mänskliga ögat. De är så små att vi inte kan se dem utan mikroskop. Det är ett av skälen till att vi inte vet om att vi har smittats med virus eller bakterier som framkallar sjukdom förrän vi faktiskt blir sjuka.

 

Varifrån kommer mikroorganismer?

Det är omöjligt att undvika mikroorganismer. De finns överallt runt omkring oss – i luften, på mat, på växter och djur samt i jord och vatten. De kan finnas på i stort sett alla ytor.

 

Hur sprids sjukdomsframkallande mikroorganismer?

Sjukdomsframkallande mikroorganismer kan spridas på olika sätt, men oftast sker det genom direkt eller indirekt kontakt mellan människor – eller genom att mikroorganismerna finns i luften:
 

  • Luft: Virus och bakterier finns i luften, från när andra nyser eller hostar eller till och med bara andas.
  • Direkt: Direkt kontakt med något som är förorenat. Svett, blod, saliv eller när man håller varandra i hand.
  • Indirekt: Indirekt genom att man rör vid något som någon annan har vidrört, som en yta eller ett föremål.

 

Hur länge lever sjukdomsframkallande mikroorganismer?

Det beror på många olika faktorer, från typen av mikroorganism till miljöförhållandena, till exempel temperatur, luftfuktighet och egenskaperna hos ytan där de finns. Allt detta gör det extremt svårt att uppskatta hur lång tid det tar för sjukdomsframkallande mikroorganismer att dö, eftersom vissa dör nästan omedelbart medan andra kan leva i månader.

 

Var finns sjukdomsframkallande mikroorganismer?

Eftersom mikroorganismer är osynliga för blotta ögat, hjälper det att känna till de vanligaste ställena där sjukdomsframkallande mikroorganismer kan gömma sig. Här ger vi exempel på några av dem, plus några tips på vad som dödar sjukdomsframkallande mikroorganismer och hur man undviker att smittas med dem.


Offentliga platser

  1. Din arbetsplats: Kontorsmaterial som många delar är som magneter för virus och bakterier. Var noga med att rengöra din arbetsyta med Lizol All Purpose Power Cleaner.
  2. Flygplan: Du är i ett slutet utrymme tillsammans med främlingar. Rengör ytorna runt dig med Lizol All Purpose Power Cleaner.
  3. Biografer: Om du ska äta snacks under filmen, försök undvika att röra vid ögonen, näsan och munnen och se till att tvätta händerna noga så fort du har tillfälle.
  4. Restauranger: Råa eller otillräckligt tillagade livsmedel kan smitta ett helt kök med exempelvis salmonella- och shigellabakterier som ger tarminfektioner. Tänk på vad du väljer att äta, och glöm inte att kontrollera att restaurangen är godkänd av eller registrerad hos kontrollmyndigheterna.
  5. Vårdcentraler och läkarmottagningar: Du delar ett litet utrymme med människor som kan bära på smitta, och det kan finnas virus och bakterier på stolar, dörrhandtag, leksaker och liknande. Försök att undvika att röra vid ytor som många rör vid, tvätta händerna och, om du har med dig barn, överväg att ta med leksaker och böcker hemifrån istället för att låta barnen använda dem som finns i väntrummet.

 

Föremål i hemmet där det kan finnas mycket bakterier och virus

  1. Disksvampar: Det bästa sättet att få bort virus och bakterier från disksvampar är att blöta dem och placera dem i mikrovågsugnen på hög effekt i en minut. Gör detta varje dag och byt ut svamparna mot nya minst varannan vecka.
  2. Skärbrädor: En genomsnittlig skärbräda kan vara smutsigare än en genomsnittlig toalettsits. För att ta reda på hur du rengör skärbrädorna och minskar mängden bakterier och virus som finns på dem, klicka här.
  3. Din tandborste: Din tandborste kan vara det smutsigaste i hela badrummet. Stäng toalocket innan du spolar och byt tandborste ofta. Särskilt när du har varit sjuk.
  4. Diskhon: Blöta matrester som får ligga kvar kan vara en grogrund för bakterier. Klicka här för att få reda på hur du rengör diskhon.
  5. Lakan och handdukar: Mikroorganismer kan överleva på handdukar och lakan flera dagar utan att ha en människa som värd. Tvätta lakan och handdukar regelbundet. Och häng upp dem så att de inte ligger i en fuktig hög och samlar bakterier!

Att känna till de vanligaste ställena där virus och bakterier gömmer sig kan hjälpa oss komma ihåg att vara uppmärksamma på de ställena, men det bästa skyddet mot sjukdomsframkallande mikroorganismer är att tvätta händerna noga och regelbundet.

 

Hur rengör man effektivt?

Mikroorganismer har egenskaper som gör att vi inte alltid kan skydda oss mot sjukdomar och infektioner. Men med rätt metoder och verktyg, bland annat Lizol All Purpose Power Cleaner och Lizol Surface Cleaner, kan vi förbättra förutsättningarna för ett hälsosammare och gladare liv.