Skip to main content

Favoritplatser för mikroorganismer

Favoritplatser för mikroorganismer

Det är omöjligt att hitta dem, mikroorganismer gömmer sig nästan överallt. Var exakt är de om vi inte kan se dem? Var gömmer sig sjukdomsframkallande mikroorganismer? Du kanske blir förvånad över några av de vanligaste ställerna!

 

1. På din arbetsplats: Kontorsmaterial som används av många drar till sig virus och bakterier och rengörs sällan ordentligt. Desinficera din arbetsplats själv, särskilt om du delar den med kollegor. Desinficera din arbetsplats med Lysol® desinfektionssprej, även utan att torka av efteråt. Låt sprejen göra sitt jobb. Se till att spreja:

 

  • Telefoner

 

  • Kontorsutrymmen

 

  • Din dators tangentbord och mus

 

2. Salt- och pepparströare: Det glöms ofta bort att salt- och pepparströare är riktiga smittfabriker. I en studie vid University of Virginia 2008 testade forskarna ytorna i 30 hem där medlemmarna i hushållet hade börjat visa symtom på förkylning eller influensa. På ungefär 41 procent av ytorna fanns förkylnings- eller influensavirus. På salt- och pepparströarna fanns virusen i 100 procent av fallen. Det kan göra stor skillnad i kampen mot sjukdomsframkallande virus och bakterier att desinficera föremål som står på matbordet.

 

3. Flygplan : Luftvägsvirus och bakterieinfektioner kan lätt spridas under flygningar. Att sitta fast i det begränsade utrymmet i planet tillsammans med främlingar och med dålig luftcirkulation är synonymt med katastrof under vintersäsongen. Vi rekommenderar att du desinficerar din sittplats när du kommer ombord. Desinficera särskilt

 

  • Armstöden

 

  • Brickbordet

 

  • Fönsterramen

 

Använd ett handdesinfektionsmedel när du har varit på toaletten och desinficera skötbordet om du behöver byta blöja på ditt barn.

 

4. Tandborsten: Du borstar tänderna två gånger om dagen, men du anar inte vilka bakterier som gömmer sig i tandborsten! Det viktiga här är inte var de gömmer sig utan varifrån de kommer. Visste du att när du spolar i toaletten sprids ett moln av bakterier och vattendroppar upp i luften och kan hamna på din tandborste? Dropparna kan sväva runt i badrummet i två timmar efter varje spolning innan de landar på ytor. Nu känns det kanske inte som att det räcker att skölja tandborsten! Stäng toalocket innan du spolar och byt tandborste regelbundet, särskilt när du har varit sjuk.

 

5. Biografer: Liksom flygplan är biosalonger platser där sjukdomsframkallande mikroorganismer frodas på grund alla människor som trängs där, åtminstone under några timmar i taget. Eftersom förkylnings- och influensasymtom inte kommer förrän några dagar efter att man har blivit smittad, kan det hända att en del av människorna på biografen redan är sjuka. Se till att tvätta händerna noga när du har tillfälle, särskilt när du äter, och undvik att röra vid ögonen, munnen och näsan.

 

6. Diskhon: Diskhon kanske ser ren ut, men i själva verket är toalettstolen troligen renare. Blöta matrester som får ligga kvar kan vara en grogrund för bakterier, bland annat E. coli och Salmonella. Du kanske desinficerar toaletten ofta, men diskhon är troligen inte så ren som den borde vara. Lägg disksvampen i mikrovågsugnen i en minut för att ta död på bakterierna och tvätta disktrasorna i tvättmaskinen.

 

7. Restauranger: Var snäll mot den som kommer med din mat. Det borde alla tänka på. Händer som knappt tvättas, eller inte tvättas alls, kan smitta din mat med bakterier och virus. För att inte tala om att rå eller otillräckligt tillagad mat, som utsätter köket för ett brett spektrum av bakterier, från Salmonella till Shigella. Din mat kan exponeras även om du ber att den ska tillagas ordentligt. Om någon som jobbar i köket hanterar råa livsmedel och sedan rör vid din tallrik, eller vid det nybakade brödet, kan din mat smittas. Välj restaurang klokt och kontrollera att den är godkänd eller registrerad av kontrollmyndigheterna.

 

8. Lakan och handdukar : När du är sjuk är det skönast att ligga i sängen. Men den kan också vara en grogrund för bakterier. Mikroorganismer kan överleva på lakan och handdukar i upp till sju dagar. Tvätta lakanen vid hög temperatur varje vecka och handdukarna var tredje dag. De flesta bakterier dör om du hänger handdukarna på ett torrt ställe, så kom ihåg att aldrig låta dem ligga i en fuktig hög.

 

9. Vårdcentraler och läkarmottagningar: Du kanske inte tror att det är fullt med virus och bakterier hos doktorn, men kom ihåg att du delar ett litet utrymme med många människor som kan vara bärare av smittsamma sjukdomar. Stolar, dörrhandtag och leksaker i väntrummet, och till och med din läkares kläder, kan vara förorenade. Undvik att vidröra ytor som många rör vid och tvätta händerna när du har tillfälle. Ta med leksaker och böcker hemifrån när du tar ditt barn till barnläkaren.

 

Men var gömmer sig de sjukdomsframkallande mikroorganismerna? Svaret är att de inte gömmer sig alls.