Skip to main content

Tips för föräldrar

Tips för föräldrar


Fem tips för att hindra att virus och bakterier kommer hem med barnen
 

Skolväskor, lunchlådor och jackor kan locka oönskade gäster: sjukdomsframkallande mikroorganismer. Hur håller du dina barn friska i skolan?

Skolor håller klassrum och gemensamma utrymmen rena, men med så många barn på samma ställe i många timmar varje dag är det oundvikligt att virus och bakterier frodas.

Som förälder eller vårdnadshavare måste vi se till att våra barn är säkra och friska, även i skolan. Här är några tips för att förebygga sjukdomar och stoppa spridningen av sjukdomsframkallande mikroorganismer.

 

1. Handtvätt: inte bara efter toalettbesök

Du kanske har lärt ditt barn att tvätta händerna efter toalettbesök, men hur ofta gör de det resten av tiden? Att tvätta händerna ofta är bästa sättet att döda sjukdomsframkallande bakterier och virus och förhindra att förkylning och influensa sprids.

Se först och främst till att ditt barn vet hur man tvättar händerna på rätt sätt. Att man ska använda tvål och se till att den löddrar på båda händerna, upp till handlederna. Tala om ordentligt hur viktigt det är att skölja händerna väl och torka dem med en ren handduk.

Uppmuntra barnet att göra det till en vana att tvätta händerna efter maten, vid gruppaktiviteter och spel – särskilt när föremål delas mellan flera barn. 

 

2. Ibland är det okej att inte dela

Skolor lägger stor vikt vid att dela med sig, vilket är bra. Det är viktigt, men det kan ibland leda till att bakterier sprids. Så hur minskar man risken för att överföra sjukdomsframkallande mikroorganismer? Här är några tips.

 

  • Ge ditt barn en uppsättning personliga tillhörigheter som inte bör delas med andra.
  • Ett annat ställe där sjukdomsframkallande bakterier och virus frodas är dricksvattenfontäner. Skicka om möjligt med ditt barn en egen vattenflaska till skolan istället.

 

3. Vidta försiktighetsåtgärder vid symtom

Sjukdomar som förkylning och influensa kan spridas snabbt i ett klassrum. För att få smittan under kontroll i tid ska ett sjukt barn stanna hemma i en vecka. Lär ditt barn att hosta och nysa i armbågsvecket eller i en pappersnäsduk och inte i händerna. Lägg till handdesinfektionsmedel, pappersnäsdukar och munskydd (vid influensa) till utrustningen som ditt barn behöver för att hålla sig friskt i skolan.

Du bör undvika att ha elever som hostar eller nyser i skolan. Det är bäst att de stannar hemma om de känner sig sjuka. Annars sprider de inte bara sina virus och bakterier, utan fortsätter dessutom vara sjuka längre.
 

4. Att undvika sjukdomsframkallande mikroorganismer börjar hemma

Att hålla sig frisk är en vana man kan få med sig hemifrån. Håll spridningen av sjukdomsframkallande mikroorganismer under kontroll genom att noggrant rengöra bord, diskar och ytor som människor ofta rör vid, till exempel dörrhandtag, med Lysol desinfektionssprej.

Följ dessa tips för att bekämpa virus och bakterier i skolan och undvika den ständigt cirkulerande förkylningen eller den fruktade influensan