Skip to main content

Tips för badrumsrengöring

Tips för badrumsrengöring

Det är inte så många som njuter av att städa badrummet, men hur du bär dig åt är viktigt för att bekämpa ansamling av sjukdomsframkallande mikroorganismer och smuts som förekommer i detta välanvända utrymme. Det hjälper också att ha några rengöringsrutiner redo både för när du har bråttom och för när du har tid att göra en grundlig djuprengöring.

 

Så här rengör du badrummet snabbt

Det kan gå på bara 10 minuter. Så här gör du:


Steg 1: Förbered badrummet för rengöring (minut 1)

Du behöver följande till hands för denna tiominutersstädning:

Obs: Använd alltid Lysol-produkter enligt anvisningarna på etiketten.
 

Steg 2: Rengör toalettstolen (minut 2–3)

Spreja Lysol badrumsrengörare på toalettsitsen och gör rent med en rengöringsborste. Skölj med vatten efter 5 minuter. Produkten får inte blandas med toalettrengöringsmedel.
 

Steg 3: Rengör badkar och dusch (minut 4–7)

Spruta hela kakelväggarna i duschen och badkaret med Lysol Rengöringsspray Badrum. Låt sitta 5 minuter innan du sköljer.

Steg 4: Rengör speglarna (minut 8)

Spreja alla badrumsspeglarna med fönster-/glasputs och torka av med en ren torkduk.

Steg 5: Rengör handfatet (minut 9)

Spreja insidan och utsidan av handfatet med Lysol Rengöringsspray Badrum. Skölj sedan med vatten.

 

Så här rengör du badrummet på djupet

Snabbstädning är bra för den som har ont om tid, men ibland behövs en djuprengöring. Då är det viktigt att vara särskilt noga med att rengöra vissa områden där det myllrar av bakterier:

 

  • Tandborsten och dess hållare

Tänk på var du förvarar tandborsten. Om det är nära toaletten, flytta tandborsten! Skölj alltid tandborsten noga och byt den regelbundet, särskilt om du har varit sjuk. Din tandborsthållare är det tredje mest förorenade föremålet i ditt hem. Rengör hållaren regelbundet med ett desinfektionsmedel både in- och utvändigt, och låt inte smuts ansamlas i botten.

 

  • Vattenkranar

Även badrumskranen är en källa till bakterieansamling. Många händer öppnar och stänger den, så spreja den med Lysol Desinfektionsspray för ytor Fresh Linen för att förhindra spridning av virus och bakterier.

 

  • Lysknappar

Ytor som kommer i kontakt med händer myllrar av sjukdomsframkallande mikroorganismer. Var noga med att sanera lysknapparna och dörrhandtagen i badrummet varje vecka för att begränsa kontaminering. För detta kan du använda Lysol Desinfektionsspray för ytor Fresh Linen.

 

  • Fuktiga platser

En fuktig miljö är sjukdomsframkallande mikroorganismers bästa vän, och tyvärr finns det alltid en hel del fukt i badrum. Använd ett starkt rengöringsmedel vid djuprengöringen för att få bort mögel från badrummet.

 

  • Duschdraperier och duschdörrar

Duschdraperier och dörrar till duschkabiner är det som oftast blir vått och förblir vått, vilket gör dem till magneter för mögel. För att förhindra mögeltillväxt, förvara en liten skrapa i duschen och använd den för att torka väggar och dörr efter några duschar. För duschdraperier gäller att du bör tvätta dem för hand eller i maskin varje vecka om de är maskintvättbara.

 

Några fler tips för att hålla badrummet rent

Förutom att rengöra badrummet regelbundet och grundligt, får du ytterligare några snabba och enkla tips på hur du håller badrummet rent, oavsett hur lite eller mycket tid du har:

 

  • Rengör lite och ofta:

 

Rengöring i tio minuter när det är möjligt sparar mycket tid och ansträngning i det långa loppet. Om du alltid har Lysol Desinfektionsspray för ytor Fresh Linen till hands kan du enkelt spreja handfat, kakel, toalettsits, badkar och avfallskorgar samt badrumsgolv – och få bort 99,9 procent av alla virus och bakterier.

 

  • Stäng toalettlocket innan du spolar:

 

Stäng alltid toalettlocket när du spolar toaletten för att förhindra att mikroorganismer sprids i badrummet. Rengör toaskålen en gång i veckan med toalettrengöring och toaborste. Torka sedan av toalettsitsen och toalettlocket och spola toaletten.

 

  • Öppna fönstret när du duschar eller badar:

 

Öppna fönstret, låt ventilationen vara påslagen om du har en sådan, och stäng dörren när du duschar eller badar för att förhindra mögelansamling.

 

Städning behöver inte vara jobbigt – och du behöver inte något proffs för att rengöra badrummet när du kan göra det själv. Med rätt produkter och rätt förberedelse behöver du inte ens bli svettig.