Skip to main content

Gör skillnad mellan rengöring och desinfektion

Gör skillnad mellan rengöring och desinfektion

Vad är en mikroorganism?

Alla mikroorganismer är inte dåliga. Det finns fyra huvudtyper av mikroorganismer: bakterier, virus, svamp och protozoer.
Mikroorganismer lever både i och utanför människokroppen. Vissa finns i tarmen och hjälper oss ta upp näringen i maten. Andra kan finnas på huden och sprids hela tiden. Det finns många goda mikroorganismer som hjälper till att hålla kroppen i balans och stärka vårt immunförsvar. Dåliga bakterier kan däremot ofta vara rejält besvärliga och orsakar sjukdomar som influensa.

Därför är det viktigt att veta hur man blir av med dåliga, sjukdomsframkallande, mikroorganismer för att skydda sin familj. Många förväxlar vanlig städning och rengöring hemma med desinfektion. Men det är stor skillnad.


Rengöring och desinfektion


Rengöring: Tar bort damm och smuts från föremåls yta. Rengöring innebär att man använder varmt vatten och rengöringsmedel för att ta bort det översta lagret av mikroorganismer som kan leva på ytor. Rengöring tar bara bort lös och ingrodd smuts och gör att det ser fint ut hemma, men den desinficerar inte.

Desinfektion: Tar bort mikroorganismer från föremåls yta. Genom att använda produkter som Lysol® desinfektionssprej dödar du 99,9 procent av de bakterier och virus som lever på ytor och minskar kraftigt risken för spridning av infektioner.

Men poängen är inte frågan om du ska rengöra eller desinficera, det är att du både ska rengöra OCH desinficera. Det bästa sättet att minska risken för spridning av sjukdomsframkallande mikroorganismer är att först rengöra ytorna, ta bort lös och ingrodd smuts och sedan desinficera dem. Nu vet du vad sjukdomsframkallande mikroorganismer är och är redo att bekämpa dem med Lysol®.